Stránky

úterý 25. srpna 2015

SVETR Z JEŽUCHY ....den 2.





Dnes jsem se pustila do praní.





 Včera jsem rouno namočila a nechala odmáčet, někdo ho namáčí delší dobu, já někdy taky, ale tentokrát se na to vrhnu hned druhý den, rouno se mi zdá čisté. Tak to snad půjde hezky od ruky.

Po hledání na internetu jsem se ustálila na tomto postupu. Nejprve rouno namočím a nechám nejméně přes noc a druhý den vymáchám v čisté vodě, pak jedno máchání s obyčejným šamponem na vlasy, no a pak ještě dvakrát v čisté vodě. Vodu mám studenou až vlažnou. Mácháním mám samozřejmě namysli jenom takové jemné žmoulání a postrkování :-)

Trochu mydlinek

Tak a máme vypráno, rouno se mi zdá zatím nejjemnější co jsem prala, není sice nejdelší, ale úplně krátké také ne.
Zvláštní na ovčí vlně je, že než ji vyperu přijde mi celkem čistá, ale při praní najednou vylezou všechny nečistoty, nejprve mi připadal nejhorší mech, ale dnes vím, že horší jsou různá semínka, která si ovečky do rouna nabalí. Zlatá sláma a klacky :-).
Cigáje mají polojemnovlnné rouno, na internetu jsem si nastudovala, že plno nečistot vypadne z rouna při praní.... můžu Vám odpřísáhnout, že z jejich rouna při praní nevypadne vůbec nic :-).

A čeká nás barvení...

Hezký den

2 komentáře:

  1. Doufam ze se bude dobre predst a plect a svetr nebude moc kousat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zatím to vypadá nadějně, je to to nejjemnější co jsem z našich ovcí prala, stále to o sebe oplácávám a ani náznak kousnutí:-), to z velkých ovcí už něco kouše po vyprání, něco po spředení...tak uvidíme ��

      Vymazat